Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:06)

    Śniegowe pączki

Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki • 6 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżki oleju • 8 żółtek łyżka octu pół kostki margaryny 2 szklanki mleka 10 dag drożdży cukier puder • marmolada • smalec • skórka pomarańczowa

Reklama

1. Żółtka ubij mikserem z drożdżami. Mleko wlej do rondla, dodaj margarynę, cukier, zagotuj. Do żółtek utartych z drożdżami dodaj mąkę i letnie mleko, wyrób. Dodaj olej, ocet, cukier waniliowy. Wyrób ciasto, odstaw.

2. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Spłaszcz w dłoni, nakładaj łyżeczkę marmolady, zlepiaj. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzej w szerokim garnku. Smaż pączki na złoty kolor. Posmaruj lukrem, posyp skórką.

Czas: około 2 godzin.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 kostki smalcu do smażenia, cukier puder... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.