Reklama
  • Wtorek, 1 marca (14:00)

    Puszyste pączki z nadzieniem

Składniki na ok. 20 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml letniego mleka, 3 łyżki masła, 10 dag cukru pudru, 30 ml wódki lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia, sól; nadzienie i dekoracja: 1 opak. kremu czekoladowego, po 1 tabliczce czekolady gorzkiej i mlecznej, 2 łyżki śmietany kremówki

Reklama

1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, 15 dag mąki i połową letniego mleka. Zaczyn zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Stop masło. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę.

2. Masę żółtkową połącz z porcjami przesianej mąki, zaczynem, resztą mleka, wódką oraz szczyptą soli. Wyrabiaj, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wymieszaj z masłem. Odstaw.

3. Przygotuj krem czekoladowy w/g przepisu. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrój krążki o średnicy 5 cm. Na połowę krążków nałóż po porcji kremu, przykryj pozostałymi i zlep.

4. Pączki przykryj ściereczką, zostaw, by wyrosły. Tłuszcz rozgrzej. Wkładaj na raz po 3-4 pączki, smaż z obu stron, wyjmuj na ręcznik papierowy. Udekoruj czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną.

Naj

Zobacz również

  • 50 dag mąki tortowej • 250 ml mleka • 5 żółtek • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 6 dag masła • szczypta soli • olej • 40 dag nadzienia (marmolady, budyniu) • cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.