Pomarańczowe oponki

Środa, 7 czerwca (08:05)

Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji pomarańczowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka spirytusu, smalec do smażenia, mąka do podsypania. Lukier: 1,5 szkl. cukru pudru, sok z 1 pomarańczy, kolorowa posypka.

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem, wsyp 1/2 szkl. mąki, zamieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodaj żółtka utarte z resztą cukru, śmietaną, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową, esencję, rozpuszczone masło i spirytus.

Reklama

Wyrabiaj ciasto ok. 20 minut, aż będzie odchodzić od miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

2. Ciasto wyłóż na blat podsypany odrobiną mąki i krótko zagnieć. Podziel na kulki wielkości śliwki. Odłóż do wyrośnięcia. Pączki spłaszcz delikatnie dłonią i zrób otwory - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.

3. Wkładaj po kilka do rozgrzanego smalcu i smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Zagrzej sok z pomarańczy i wymieszaj z pudrem. Posmaruj lukrem letnie pączki i udekoruj od razu posypką.

Naj