Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:06)

    Pączki z marmoladą lub budyniem

50 dag mąki tortowej • 250 ml mleka • 5 żółtek • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 6 dag masła • szczypta soli • olej • 40 dag nadzienia (marmolady, budyniu) • cukier puder do posypania

1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki w ciepłym mleku. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj drożdże, żółtka z cukrem, spirytus, stopione masło. Wyrób ciasto. Odstaw.

Reklama

2. Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki. Na połowę krążków nałóż nadzienie (marmolada, budyń), przykryj pozostałymi krążkami, zlepiając brzegi. Uformuj kulki, pozostaw do wyrośnięcia. Smaż w głębokim tłuszczu, osącz. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą, lukrem polej część pączków, resztę posyp cukrem.

Czas: około 2 godzin.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:marmolada | Budyń | cukier puder

Zobacz również

  • 4 jajka • 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • szczypta soli • olej do smażenia • 20 dag cukru pudru • 4 łyżki gorącej wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.