Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:05)

    Pączki wiedeńskie z lukrem

4 jajka • 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • szczypta soli • olej do smażenia • 20 dag cukru pudru • 4 łyżki gorącej wody

1. Mąkę przesiej. Do garnka wlej wodę, zagotuj, dodaj masło i szczyptę soli. Podgrzewając na małym ogniu, dodaj całą mąkę. Energicznie mieszaj i ucieraj ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Do ciasta wbijaj po jednym jajku, miksuj. Masę przełóż do szprycy z karbowaną końcówką. Na papier do pieczenia wyciskaj ciasto, rysując nim kółka lub świderki. Rób między nimi odstępy.

3. W garnku rozgrzej mocno olej. Pączki wrzucaj na gorący olej, smaż na rumiano. Odkładaj je na papierowy ręcznik, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Czas: około 2,5 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:olej do smażenia

Zobacz również

  • 50 dag mąki tortowej • 250 ml mleka • 5 żółtek • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 6 dag masła • szczypta soli • olej • 40 dag nadzienia (marmolady, budyniu) • cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.