Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (13:05)

    Pączki wiedeńskie z lukrem

4 jajka • 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • szczypta soli • olej do smażenia • 20 dag cukru pudru • 4 łyżki gorącej wody

1. Mąkę przesiej. Do garnka wlej wodę, zagotuj, dodaj masło i szczyptę soli. Podgrzewając na małym ogniu, dodaj całą mąkę. Energicznie mieszaj i ucieraj ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Do ciasta wbijaj po jednym jajku, miksuj. Masę przełóż do szprycy z karbowaną końcówką. Na papier do pieczenia wyciskaj ciasto, rysując nim kółka lub świderki. Rób między nimi odstępy.

3. W garnku rozgrzej mocno olej. Pączki wrzucaj na gorący olej, smaż na rumiano. Odkładaj je na papierowy ręcznik, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Czas: około 2,5 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki • 6 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżki oleju • 8 żółtek łyżka octu pół kostki margaryny 2 szklanki mleka 10 dag drożdży cukier puder • marmolada • smalec •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.