-
Wtorek, 9 lutego 2016 (11:00)
Pączki ptysiowe
Składniki: ● 60 g masła ● 15 dag mąki ● szczypta soli ● 200 ml wody ● 4 jajka ● cukier puder ● powidła wiśniowe
1. Wodę zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę i podgrzewaj cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
2. Gdy lekko ostygnie, dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
3. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia potnij na kwadraty i na każdym wyciśnij koło z ciasta. Papier wkładaj na rozgrzany olej, aby ciasto było pod spodem. Podawaj z powidłami.

Czytaj również
Zobacz również
-
50 dag mąki tortowej • 250 ml mleka • 5 żółtek • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 6 dag masła • szczypta soli • olej • 40 dag nadzienia (marmolady, budyniu) • cukier... więcej
Twój komentarz może być pierwszy