Reklama
  • Wtorek, 9 lutego 2016 (11:00)

    Pączki ptysiowe

Składniki: ● 60 g masła ● 15 dag mąki ● szczypta soli ● 200 ml wody ● 4 jajka ● cukier puder ● powidła wiśniowe

1. Wodę zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę i podgrzewaj cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.

Reklama

2. Gdy lekko ostygnie, dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.

3. Ciastem napełnij szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia potnij na kwadraty i na każdym wyciśnij koło z ciasta. Papier wkładaj na rozgrzany olej, aby ciasto było pod spodem. Podawaj z powidłami.

Takie jest życie
Więcej na temat:cukier puder

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.