Reklama
  • Czwartek, 3 marca 2016 (11:00)

    Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku

Składniki na 6 porcji: 40 dag mąki pszennej, 20 dag twarogu, 8 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 10 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki suchego maku, cukier puder do oprószenia, ok. 1 litra oleju do smażenia.

1. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję zmielony albo przeciśnięty przez praskę do ziemniaków twaróg. Wsypuję cukier, cukier waniliowy oraz suchy mak.

Reklama

Dolewam do składników mleko i olej. Zagniatam jednolite ciasto. Rozwałkowuję je niezbyt cienko (około 1 cm grubości). Szklanką wykrawam duże krążki, a kieliszkiem robię w środku dziurkę.

2. Przygotowane tak oponki smażę na głębokim oleju. Gdy z jednej strony zrobią się rumiane, przekładam na drugą i też smażę na złoto. Układam na papierowym ręczniku, aby osączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną, oprószam je cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:oponki | ciastka

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 kostki smalcu do smażenia, cukier puder... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.