Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Francuskie pączusie

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, kilka łyżek cukru typu rafinada.

Reklama

1. Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cynamonem i solą. Wodę zagotuj z masłem i z obydwoma rodzajami cukru. Gdy masło i cukry rozpuszczą się, wyłącz gaz. Energicznie mieszając drewnianą łyżką, wsypuj partiami mąkę, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Odstaw do schłodzenia. Zmiksuj, dodając po jednym rozmąconym jajku.

2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką i wyciskaj na blaszkę kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj odstępy, bo pączusie urosną w trakcie pieczenia. Posmaruj je rozmąconym jajkiem, posyp grubym cukrem.

3. Ciasteczka piecz ok. 20 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Gdy nabiorą złocistego koloru, wyjmij je i ostudź na kratce kuchennej.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.