Reklama
  • Środa, 7 czerwca (08:05)

    Francuskie pączusie

Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, kilka łyżek cukru typu rafinada.

Reklama

1. Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cynamonem i solą. Wodę zagotuj z masłem i z obydwoma rodzajami cukru. Gdy masło i cukry rozpuszczą się, wyłącz gaz. Energicznie mieszając drewnianą łyżką, wsypuj partiami mąkę, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Odstaw do schłodzenia. Zmiksuj, dodając po jednym rozmąconym jajku.

2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką i wyciskaj na blaszkę kulki wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj odstępy, bo pączusie urosną w trakcie pieczenia. Posmaruj je rozmąconym jajkiem, posyp grubym cukrem.

3. Ciasteczka piecz ok. 20 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Gdy nabiorą złocistego koloru, wyjmij je i ostudź na kratce kuchennej.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki • 6 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżki oleju • 8 żółtek łyżka octu pół kostki margaryny 2 szklanki mleka 10 dag drożdży cukier puder • marmolada • smalec •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.