Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Donaty z piekarnika

Składniki: 1 i 1/3 szklanki mleka, 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży, 2 łyżki masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 5 szklanek mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 opakowania polewy z mlecznej czekolady, orzeszki lub posypka

1. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, odstaw na około 10 minut. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, cukier oraz roztrzepane jajka.

Reklama

2. Do składników dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Możesz do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

3. Ciasto raz jeszcze krótko wyrób, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 13 mm Szklanką wycinaj kółka. Kieliszkiem zrób w każdym kółku otwór (wycięte ciasto zarób i rozwałkuj). Oponki ułóż na blasze. Odstaw na ok. 45 min. Piecz 8-10 min w 180 st. Ozdób polewą i orzeszkami lub posypką.

35 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 210 kcal, cena 50 gr.

Przesuszone drożdżowe wypieki możesz odświeżyć. Ułóż je na blasze, skrop mlekiem lub wodą i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Starsze ciasto pokrój i wysusz. Po zmieleniu otrzymasz słodką bułkę tartą do wysypywania foremek.

Dobra rada

Donaty możesz również smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.