Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (15:00)

    Domowe faworki

Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany, 2 kostki smalcu do smażenia, cukier puder do dekoracji

1. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieść. Ciasto przenieść na stolnicę, zbijać wałkiem ok. 15-20 minut. Rozbite ciasto zwinąć w kwadrat i znów rozbić. Im dłużej będzie zbijane, tym bardziej faworki będą kruchuteńkie, z dużą ilością bąbelków. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką – im mniej mąki, tym lepiej.

Reklama

2. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm, następnie w prostokąty. W każdym zrobić nożem pionowe nacięcie, przeciągnąć przez otwór jeden z końców. Gotowe faworki smażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki) przewracając ze strony na stronę, by zyskały złocisty odcień. Po wyjęciu z tłuszczu (najlepiej łyżką cedzakową) osączyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Nasza rada

Wymieszaj puder z opakowaniem cukru waniliowego albo łyżką cynamonu, a faworki nabiorą wyjątkowego smaku.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • 50 dag mąki tortowej • 250 ml mleka • 5 żółtek • 10 dag cukru • 5 dag świeżych drożdży • łyżka spirytusu • 6 dag masła • szczypta soli • olej • 40 dag nadzienia (marmolady, budyniu) • cukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.