Reklama
  • Czwartek, 3 marca 2016 (11:00)

    Do rondla wlewamy 250 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, 2 i pół łyżki cukru i 2 łyżki oleju. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z gazu i wsypujemy szklankę mąki pszennej. Dokładnie mieszamy mikserem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy paski (po 10 cm) wprost do oleju rozgrzanego do 200 st. Smażymy na rumiano, osączamy. Oprószamy cukrem i cynamonem. Pycha!

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 marca 2016 (13:05)

    Składniki na ok. 10 sztuk: 26 dag mąki pszennej, 3 i ½ dag świeżych drożdży, ½ szklanki letniego mleka, 5 dag cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 4 żółtka, 2 łyżeczki wódki lub spirytusu, 5 dag margaryny lub masła, ½ l oleju do smażenia, marmolada, konfitura lub dżem, cukier puder

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 marca 2016 (13:05)

    Składniki na ok. 20 sztuk: 30 dag wody, 23 dag mąki pszennej, 14 dag masła lub margaryn, 6 jajek, szczypta soli Na krem: ½ l mleka, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 żółtka, 5 dag mąki pszennej, 12 dag cukru.Ponadto: cukier puder, wiśnie z syropu lub kompotu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 marca 2016 (13:05)

    Składniki na ok. 30 sztuk: 5 szklanek mąki pszennej, 1 i ½ dag świeżych drożdży, 1 i 1/3 szklanki letniego mleka, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła, ½ łyżeczki soli, 5 dag gorzkiej czekolady, ½ łyżki cukru, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., ½ łyżeczki żelatyny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 2 marca 2016 (13:05)

    Składniki na ok. 20 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 dag), 1 jajko, 1 szklanka letniego mleka, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki roztopionego masła lub margaryny, 3 łyżki rumu, szczypta soli, olej do smażenia (ok. 1 l), lukier, płatki migdałowe

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Składniki na 25 sztuk: po 50 dag mąki pszennej i pełnoziarnistej, 10 dag cukru, 10 dag masła, 10 dag drożdży, 1/2 l mleka 3,2% q6 żółtek, 1 jajko, 50 ml spirytusu, 1 cukier waniliowy, 1/2 cytryny qsól, olej; krem: 1/3 l mleka, 1 budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru, 3/4 szkl. likieru jajecznego

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Składniki na 15 sztuk: 20 dag mąki tortowej, 1 mały kubek naturalnego jogurtu, ok. 18 dag, 1/2 dojrzałego banana , 3 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki wody, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, olej do smażenia; lukkier: 1 szkl. drobnego cukru, 1/2 szkl. wody, 1 łyżka octu,2 łyżeczki kakao, 3 łyżeczki soku truskawkowego, kolorowa posypka

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Składniki na 10 porcji: 10 dag drożdży, 1/2 szkl. mleka,1 łyżeczka cukru; ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 5 żółtek, 10 dag cukru, po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej, 1 szkl. jasnego piwa, 1/3 szkl. oleju, szczypta soli, olej do smażenia, drobny cukier do posypania

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Z taką polewą nawet zwykłe ciasto nabierze wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu! •Polewa miodowa: 1/4 szkl. płynnego jasnego miodu podgrzej z 4 łyżkami jasnego piwa. Wrzuć 2 goździki, listek laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu. Gorącą polewą polej pączki i posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (bez soli!) lub migdałami. •Lukier owocowy: 1 szkl. cukru pudru, np. domowego waniliowego, wymieszaj z łyżką ciepłego soku cytrynowego. Dolej łyżkę wiśniówki lub soku malinoweg

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 1 marca 2016 (14:00)

    Składniki na 20 sztuk : 50 dag mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 3 duże jajka, 10 dag cukru pudru, 250 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 1 łyżka wódki, konfitura malinowa, szczypta soli, olej; polewa i dekorcja: 20 dag czekolady gorzkiej, 2 łyżki cukru, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku qpistacje

    Czytaj więcej Komentarzy:0